Menü Kapat

Borçlar Hukuku

Borçlar Hukuku Davaları ve Dava Çeşitleri

Borçlar Hukuku

Borçlar hukuk davaları ve dava türlerine değinmeden önce kanunda yer alan borç ilişkisi hükümlerini yakından incelemek gerekir. Borçlar Kanunu’nun İkinci Bölümü’nde 83. maddeden itibaren ele alınmış olan borcun ifası kavramı, borçlar hukuku davalarının çoğunlukla temel sonucu olma niteliği taşımaktadır. Borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona ermesi durumuna temel olarak ifa denir. Borcun ifa edilmesi ile birlikte borçlu borcundan kurtulmuş, alacaklı da alacağına kavuşmuş olur. Böylece iki taraf arasındaki borç ilişkisi sona erer. Burada önemli olan nokta, ifanın konusunun borcun konusu ile aynı olmasıdır. Başka bir deyişle borçlu, borç ilişkisi kapsamında doğan edim her ne ise onu ifa etmek durumundadır. Borçlar hukuku davaları bahsi geçen bu kanunlar başta olmak üzere borçlar hukuku mahkemesi kapsamında yürütülen davaların Borçlar Kanunu’na uygun şekilde işlemesini öngören davalardır. İfanın dışında borcu sona erdiren diğer haller ibra, yenileme, kusursuz imkansızlık, takas ve zamanaşımı olarak belirlenmiştir.

Borçlar hukuku davalarının konusu olabilecek bir diğer borçlar hukuku konusu alacağın devri olabilmektedir. Borçlar hukuku alacağın devri konusunu Borçlar Kanunu’nun Beşinci Bölümü’nde 183. maddeden itibaren ele almıştır. Bu bağlamda kanun, sözleşme veya işin niteliği engel teşkil etmedikçe alacaklı, borçlunun rızasına gerek duymadan alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. Alacağın devri ancak yazılı şekilde yapıldığı takdirde geçerli olur. Alacağın devrinin özelliklerine yakından baktığımızda alacağın devrinin hukuki bir işlem olduğunu, bir tasarruf işlemi olduğunu, sözleşmeye ve bir sebebe bağlı bir işlem olduğunu söylemek mümkün. Alacağın devri işlemi sonuçları arasında alacağın devralana geçmesi, alacaklının dolayısıyla değişmesi, ispat araçlarının teslim borcu ve devredenin garanti borcu gibi sonuçlar yer almaktadır. Özetlemek gerekirse alacağın devri, borç ilişkisinden doğan bir talep hakkının devrini içeren ve alacaklı ile devralan üçüncü bir kişi arasında yapılan sözleşmedir. Alacağı devreden kişi, belirli bir edim karşılığında yapılan devirde alacağın varlığının garantisini vermiş bulunmaktadır.

Genel olarak sözleşmeler hukuku, haksız fiillerden kaynaklı ( trafik kazası, ölüm ve cismani zarar gibi ) davalar ve ceza davası sonucuna göre talep edilecek maddi ve manevi tazminat istekleri, sebepsiz zenginleşmeden doğan davalar, özel tür sözleşmelerin ( kira, kefillik-kefalet, taşınmaz mal satışı,  taşınır mal satışı, mal değişim-takas, bağışlama, ödünç, hizmet, pazarlamacılık, eser-müteahhitlik, yayım-neşir, vekalet, kredi sözleşmeleri, simsarlık, tellaliye, komisyonculuk, ticari temsilcilik, ticari vekillik, tacir yardımcılığı, havale, saklama, kefalet, ömür boyu gelir, ölünceye kadar bakma, adi ortaklık sözleşmeleri) ifa edilmemesi ve eksik ifa edilmesi nedeniyle doğan davalar faaliyet alanımız içerisinded